Pěstování vlastních rajčat je stále oblíbenější. Víte, čím jim prospějete?

Rajčata dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější ovoce nebo zeleninu, ostatně jistě znáte odvěké spory o to, co vlastně rajčata jsou. Chuť vlastnoručně vypěstovaných rajčat se s těmi, která zakoupíte v supermarketu, dá jen těžko srovnávat. I to je pravděpodobně jedním z důvodů, proč se spousta lidí pouští do jejich pěstování. Výhodou rajčat je i to, že je zdaleka nemusíte pěstovat pouze na zahrádce či ve skleníku, daří se jim totiž také na balkonech či terasách.

Nahraďte chemii přírodou

Rajčata nejsou z hlediska pěstování nikterak náročnou plodinou, přesto ale ke svému růstu a bohaté úrodě potřebují dostatek živin. Kromě nejrůznějších umělých hnojiv, většinou na bázi fosforu a draslíku, ale můžete vašim rajčatům prospět i tím, že jim do půdy přidáte mnohem obyčejnější a přírodnější prostředky.

Vaječné skořápky či jedlá soda pro optimální půdu

Vyhlášeným pomocníkem pro všechny zahrádkáře jsou rozmělněné vaječné skořápky. Ty jsou bohaté na nejrůznější minerální látky, které se z nich následně velmi rychle uvolňují do půdy. Skořápky zároveň působí i jako prevence před některými škůdci, kteří by mohli rostliny napadnout, především hlemýždi a některé druhy hmyzu. V neposlední řadě skořápky z vajíček pomáhají udržovat půdu optimálně kyselou, rajčata totiž potřebují půdu o pH 5,5 až 6,5. Z hlediska kyselosti můžete kromě vaječných skořápek použít i jedlou sodu, i její přisypání napomůže k optimální kyselosti půdy.

zdroj: pixabay.com

Aspirin jako ochrana před plísní

Rajčata patří mezi rostliny, které jsou poměrně náchylné na vznik plísní, zejména pokud delší dobu prší. Jako prevenci před vznikem plísně, ale můžete rajčatům poskytnout speciální kúru pomocí aspirinu. Tento lék na bolest totiž obsahuje kyselinu salicylovou, která vzniku plísní velmi účinně zabraňuje. Jako prevenci stačí rostliny rajčat dvakrát do měsíce postříkat speciálním roztokem vyrobeným z 250 až 500 miligramů aspirinu a pěti litrů vody.

zdroj: pixabay.com

Použít lze i nejrůznější zbytky z kuchyně

Rajčatům lze kromě vaječných skořápek prospět i dalšími zbytky z kuchyně, například kávovou sedlinou, slupkami z cibule či rybími kostmi. Slupky z cibule podporují růst rajčat a zároveň ochraňují rostlinu před některými škůdci, rybí kosti jsou podobně jako skořápky bohaté na rozmanité minerální látky. Když se vám již začínají na rostlinách objevovat první květy, vyplatí se sáhnout po droždí. Stačí smíchat 200 gramů čerstvých kvasnic s litrem teplé vody a nechat louhovat přibližně po dobu čtyř hodin. Vzniklou směs poté zřeďte vodou v poměru jedna ku deseti a použijte k zalévání.

Zdroj: gardena.com

Autor: Martina Šťastná
ZAVŘÍT