Překvapivé potraviny, které můžete zmrazit, abyste si usnadnili život a ušetřili peníze

Většina z nás používá mrazák k uchovávání pouze několika málo druhů potravin. Klasická mraznička v sobě ukrývá především maso, zmrzlinu, předpřipravené polotovary, jako jsou hranolky či smažené rybí prsty, případně též pečivo, houby a nesnědené porce některých pokrmů. Zmrazením se dá ale uchovat mnohem více potravin, často i takových, u kterých byste to nejspíše nepředpokládali.

Sýr

Sýr můžete snadno zmrazit jak v celých blocích, tak strouhaný. Strouhaný sýr je nejlepší umístit do sáčku na zip společně se lžičkou kukuřičného škrobu nebo mouky. Ta zaručí, že se sýr po rozmrazení neslepí.

Praktické je například zmrazení parmezánu. Stačí ho nastrouhat, zmrazit a v případě potřeby nabrat pouze několik polévkových lžic. Tímto způsobem vám parmezán vydrží mnoho měsíců.

Palačinky, lívance či vafle

Usmažili jste více palačinek či lívanců, než bylo potřeba? Žádný problém. Dejte je do sáčku, vložte do mrazáku a následující týden si můžete pochutnávat na lahodné snídani. Stačí je ohřát v mikrovlnné troubě nebo v toustovači.

Ovoce

Při zmrazování ovoce je dobré ho nejprve zmrazit jednotlivě po kouskách na plechu a teprve poté ho přendat do sáčků. Díky tomu, že ovoce nejprve zmrazíte na plechu, se neslepí, což vám následně usnadní vyndávání malého množství dle potřeby. Máte rádi hroznové víno? Jeho problémem je, že pokud ho nespotřebujeme dostatečně rychle, změkne a podléhá zkáze. Není nic snazšího než kuličky hned začerstva zmrazit.

Dalším ovocem, které můžete velmi snadno zmrazit, jsou banány. Můžete je do mrazáku vložit celé a později je použít například při pečení. Pokud máte banány, které začínají hnědnout, stačí je dát do mrazáku i se slupkou. Když je pak budete chtít použít, vytáhněte je, pár vteřin ohřejte v mikrovlnné troubě a vnitřek vymačkejte do mísy. Zmrazit lze samozřejmě i oloupaný banán nakrájený na kolečka.

Zelenina a bylinky

Velmi praktické je i zmrazení zeleniny. Nakrájejte cibuli, mrkev, petržel či papriku na kostičky a vložte je do sáčků. Směs do polévky či pod maso budete mít tak hned po ruce.

Čerstvé bylinky můžete také nasekat a vložit do vaniček určených na kostky ledu. Následně je zalijte zbytkem vývaru z polévky a vložte do mrazničky. Snadno tak připravíte bylinkový bujón, který můžete používat v zimních měsících do polévek či dušených pokrmů.

Zmrazená zelenina.
zdroj: freepik.com

Rýže, bulgur či quinoa

Chcete mít rychle po ruce přílohu? Zmrazte si vařenou rýži či obilniny. Uvařte velkou dávku, zchlaďte, rozprostřete na vyložený plech a zmrazte. Když je rýže, bulgur či quinoa zmražená, přendejte je do sáčku a vložte do mrazničky. Tento tip je skvělý například pro hnědou rýži, která se musí déle vařit.

Těstoviny

Kdykoli děláte těstoviny, klidně uvařte celé balení. Zbytky těstovin zmrazte a později je přidejte do polévek či nákypů. Stačí dát uvařené těstoviny do sáčku do mrazničky, položit na plocho a ujistit se, že jste vytlačili všechen vzduch. Těstoviny znovu „ohřejte“ tak, že sáček vložte na několik minut do teplé vody. Můžete také zmrazit neuvařené čerstvé těstoviny, aby vydržely déle.

Mouka a další obiloviny

Rovněž mouku můžete skladovat v mrazničce, aby déle vydržela. Pokud nechcete mouku v mrazáku skladovat, můžete ji do mrazáku vložit na tři dny, když ji přinesete domů, abyste zničili všechny bakterie nebo potvůrky, které v ní případně uvízly.

Bramborová kaše

Pomocí naběračky dejte rovnoměrné porce bramborové kaše na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do mrazáku a poté zmrzlé přendejte do sáčku. Takto zmrazená bramborová kaše vydrží přibližně dva měsíce.

Vejce

Kdo by si pomyslel, že můžete zmrazit syrová vejce, že? Stačí vejce rozbít do sáčku a naplocho zmrazit. Nebo vejce rozbijte do zásobníku na ledové kostky. Klidně můžete zmrazit žloutky a bílky zvlášť, abyste měli v případě potřeby ihned porce jen tu „část“, kterou potřebujete. Následně stačí nechat vejce rozmrazit v lednici a použít je jako obvykle. Nikdy ale nedávejte do mrazničky vejce ve skořápce.

Jogurt

Zmrazení jogurtu je velmi snadné a vznikne z něj chutná a osvěžující pochoutka. Pokud navíc víčkem prostrčíte tyčinku na nanuky, vznikne po vyklopení z kelímku jakási varianta nanuku. Nebo samozřejmě můžete jogurt nechat rozmrazit v ledničce, pokud ho chcete v klasické podobě.

Zdroj: budgetbytes.com, deliciouslyorganic.net

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu