Určitě jste o ní už slyšeli. Používá se jako příloha k masovým pokrmům, přidává se do salátů nebo se z ní vaří kaše. Svou chutí připomíná oříšky a má jemně žvýkavou konzistenci. Je plná zdraví prospěšných živin a má výrazně vyšší množství vlákniny než většina obilovin. O čem je řeč? O quinoe neboli merlíku čilském, rostlině, která původně pochází z Latinské Ameriky, ale v posledních letech proniká i na naše stoly. Přestože její příprava není nijak obtížná, existuje několik věcí, které je třeba mít na pamět.
Propláchnutí a správný poměr vody
Před vařením je vhodné quinou propláchnout, aby se odstranila případná hořkost. Pro následné vaření je rovněž důležitý správný poměru vody a quinoy. Doporučovaný poměř je dva šálky vody na jeden šálek quinoy. Kromě těchto dvou poměrně známých informací, ale existuje ještě jeden klíčový krok, který mnoho lidí přehlíží, i když má na chuť i podobu pokrmu velmi zásadní vliv.
Uvařit nestačí
V současné době lze zakoupit různé druhy quinoy, nejoblíbenější jsou bílá, červená a černá. Každá z nich má trochu jinou chuť, konzistenci i podmínky vaření. Bílá quinoa je mírně nahořklá a kašovitější, červená má výraznější chuť a žvýkavou konzistenci, černá je sladší a křupavější. Doba vaření se pohybuje od deseti do dvaceti minut, v závislosti na druhu a velikosti semen quinoy. Uvařili jste vaši quinou přesně podle uvedeného návodu a domníváte se, že je okamžitě připravená ke konzumaci? Není.
Nechte ji odpočinout
Velkou chybou, které se mnoho lidí při přípravě quinoy dopouští, je, že ji po uvaření nenechají odpočinout. Šéfkuchaři ale doporučují, abyste quinou nechali po uvaření ještě přibližně dalších deset až patnáct minut v hrnci se zakrytou pokličkou. Díky tomu se quinoa bude ještě několik minut napařovat, absorbuje přebytečnou tekutinu a výsledkem bude lepší chuť a optimální konzistence. Před podávání nezapomeňte quinou „načechrat“ vidličkou.
Zdroj: mashed.com