Grilování patří k létu asi stejně jako koupání či opalování. Jen si to představte – sejdete se se svými nejbližšími, naložíte maso, okořeníte hermelín. Rozpálíte gril a užijete si skvělý večer plný zábavy, dobrého jídla i pití. Pokud ale chcete, aby byl váš zážitek z grilování maximální, měli byste vědět jak na to. A my si pro vás dnes připravili hned několik tipů a triků, které vám pomohou.
Grilujete na uhlí?
Grilování jako takové nezdravé není – problém však nastává ve chvíli, kdy grilujete na klasickém grilu, který funguje s dřevěným uhlím. Ačkoliv jídlo připravené na tomto typu grilu získává příjemnou křupavost a charakteristické aroma, z jídla při grilování kape tuk, který v kombinaci s ohněm dává vzniku karcinogenním látkám, které vámi připravovaný pokrm znehodnocují. Klasické uhlí můžete nahradit kokosovými briketami, které se vyrábějí z kokosových slupek.
Čtěte také: Víte, jak rychle a bezpečně posbírat střepy či vyčistit mixér?
Pokud se chcete vyhovovat tomuto problému, pořiďte si vodní gril. Jde o gril, kde tuk i šťáva s marinádou stékají do vody a nepřichází do kontaktu s ohněm. Případně si můžete pořídit i modely, kde je přidaný trychtýř pro odvod tohoto tuku. Maso, zelenina, ale i sýry tak budou uchráněny před nebezpečnými látkami.
Jde to i zdravěji – s lávovým kamenem
Pokud chcete grilovat o poznání zdravěji, neměl by vaší pozornosti uniknout lávový kámen. Nikdy jej však nenahrazujte levnější žulovou deskou na gril. Ta totiž nezvládne odolávat vysokým teplotám stejně jako kámen, proto se může po velmi krátké době porušit. Kromě jiného na lávovém kameni ugrilujete také vynikající steaky, nemusíte používat ani výše zmíněné dřevěné uhlí. Postačí vám třísky.
Pozor na prorostlé maso
Pokud se rozhodnete grilovat prorostlé maso, jako jsou vepřový bůček či krkovička, měli byste použít grilovací podtácky. Nezapomínejte však ani na dostatek zeleniny (ideální jsou cuketa, lilek či chřest) či libového masa, které je zdravější.
Jak na vynikající maso připravené na grilu?
Pokud se rozhodnete připravovat drůbeží maso (kuřecí nebo krůtí), vložte jej do marinády několik hodin předem. Díky tomu bude maso vláčné a šťavnaté, vyhnete se tomu, aby bylo přesušené. Maso dávejte na pořádně rozpálený gril, dobře se tak zatáhne – zatímco zvenku bude křupavé, uvnitř zůstane šťavnatost. Grilovací rošt před grilováním potřete olejem, maso se díky tomu nebude připékat.
Nepřehlédněte: Vrzající panty, zašlé nerezové nádobí či perly, i s tím vám může pomoci olivový olej!
Pokud budete mít nějaké kousky spálené – maso nebo zeleninu, nekonzumujte je. Pro zdraví není dobré jíst spálené jídlo – a to ani jednou. Maso otáčejte pravidelně, ideálně za pomoci kleští. Nepoužívejte vidličku, jinak v masu uděláte dírky a veškerá šťáva z masa vyteče.
Jaké maso grilovat?
Nejlépe se griluje zachlazené maso. To je však třeba z lednice vytáhnout alespoň dvě až tři hodiny předem, jinak může utrpět teplotní šok. V případě, že budete grilovat maso vytažené z mrazáku, nechte jej přes noc rozmrazit v lednici, případně při pokojové teplotě. Nikdy k jeho rozmrazení nepoužívejte mikrovlnnou troubu. Aby maso rozmrzlo opravdu dokonale, potřebuje 12 hodin. Rozmrazujte jej na mřížce, aby z něj okapala přebytečná voda. Rozhodně jej nedávejte na gril ve chvíli, kdy na něm drží kousky ledu.
Co se týče masa samotného, pokud grilujete hovězí steak, měl by být vysoký 2 až 3 centimetry. U jiných mas stačí 1,5 až 2 centimetry. Při přípravě marinády myslete na to, že méně oleje je více. Olej by neměl při grilování stékat, ale držet na masu.
Autorský text