Zařídit dobře kuchyni je oříšek. Poradíme vám jak na to.

Zařídit dobře kuchyni je těžké. Musíte hodně předvídat, jak vše bude vypadat za běžného provozu a mnohdy je nutné povolit estetická kritéria na úkor těch praktických. Důležitá je hlavně návaznost jednotlivých zón a jejich správné uspořádání, ale také umístění a velikost úložných prostor a výběr konkrétních spotřebičů.

Ergonomické hledisko

Stejně jako u ostatních prostor v bytě, musí se i ke kuchyni přistupovat zcela individuálně. Jsou tu ale některé všeobecně platné zásady, které se vyplatí při zařizování akceptovat. A jde právě o zásady ergonomické. Tím nejdůležitějším je asi dodržení pracovního trojúhelníku a návaznost zóny skladování, vaření a mytí. Mezi těmito oblastmi by měl zůstat dostatek pracovní či odkládací plochy. Samozřejmě se musíte řídit možnostmi daného prostoru, ale je dobré ideálu se alespoň přiblížit.

Takzvaný „kuchyňský ostrůvek“ je v současné době velmi módní záležitostí a mnoho lidí o něm sní. V malých prostorách či při atypickém tvaru kuchyně je kuchyňský ostrůvek spíše na škodu než k užitku. Dalším velmi důležitým faktorem, který ovlivní vaši pohodu při pobytu v kuchyni, jsou správné rozměry kuchyňských skříněk. V nabídce sektorového nábytku se dodržují určité standardy, ale pokud jste příliš vysocí nebo spíše menšího vzrůstu, měli byste to určitě při vybavování kuchyně vzít v úvahu.

Výběr spotřebičů

Rozhodující při pořizování spotřebičů je jejich vzhled, funkce a velikost. Pokud je kuchyně malá nebo atypického půdorysu, doporučujeme výběr spotřebičů se šířkou 45 centimetrů, jinak se přikláníme ke standardu 60 centimetrů. K pěknému vzhledu kuchyně přispívají zejména vestavěné spotřebiče, jen v případě ledničky je lepší volně stojící model. U lednice je maximálně důležité její umístění – neměla by být u žádného zdroje tepla jako je trouba, myčka, topení, ale ani by neměla stát na přímém slunci. Abyste zachovali jednotný styl, vybírejte různé spotřebiče z jedné produktové řady.

A ještě další vybavení

Mějte na paměti, že v průběhu let asi pořídíte ještě další spotřebiče. Nezapomeňte tedy mít v kuchyni dostatek elektrických zásuvek a hodně úložných míst. Při navrhování vnitřního vybavení kuchyně vezměte v úvahu například místo na třídění odpadu – ideální prostor je třeba pod dřezem. V kuchyni tak snáze udržíte pořádek. Důležitý je též výběr materiálu pracovní desky a povrchu skříněk. Oboje by se mělo snadno udržovat, odolávat vysokým teplotám a na povrchu by neměla ulpívat mastnota a otisky prstů.

Věnovat zvláštní pozornost kuchyni se rozhodně vyplatí, vždyť kolik času v ní průměrná žena stráví? A aby jídlo bylo dobré, je potřeba dopřát si určitý komfort.

Autor: Vlastimil Vachta
zavřít reklamu