Feng shui a pokojové rostliny. Víme, které jsou (ne)vhodné

Je jedno, jak moc se snažíte vydekorovat svůj interiér. Pokud v něm nebudou pokojové rostliny, bude působit stroze a tak nějak chladně. To ale neznamená, že byste měli koupit první rostliny, které uvidíte v obchodu. Věděli jste, že i umístění květin v interiéru má svá pravidla? Minimálně podle Feng shui.

Feng shui, staré čínské učení, se řídí kroky, které mají docílit nerušeného plynutí energie a nastolení harmonie člověka vůči jeho prostředí – tedy i domova, zahrady či kanceláře. Pokud se chcete ve svém domově cítit příjemně, není na škodu si pár věcí o tomto učení nastudovat. Občas stačí změnit jen maličkosti a doma se budete cítit mnohem příjemněji. Občas stačí posunout postel, jindy něco vyhodit. A jak je to s pokojovými rostlinami podle Feng shui?

Zdroj: Pexels

Čtěte také: Také věříte těmto mýtům o utírání prachu?

Živé rostliny podle Feng shui do interiéru přinášejí svěžest, život, kousek přírody. Toto tradiční čínské učení dává rostlinám v interiéru velký význam – jedná se o symbol pro růst a rozvoj. Není to však o tom, že byste si koupili pár pokojovek a dali je tam, kde je zrovna místo. O rostliny je třeba náležitě pečovat, jen takové vysílají pozitivní energii. Uschlé a nemocné rostliny vám na náladě rozhodně nepřidají.

Rozmístění rostlin podle Feng shui

Pokud nevíte, jak rostliny v interiéru rozmístit, můžete si pomoci s energetickou mapou „pa-kua“, která dělí půdorys bydlení na devět částí. Každá z nich odráží různé oblasti života (problémy s penězi, problémy v práci, vztahy mezi lidmi). To, že máte problém v některé z těchto oblastí, může naznačit rostlina, které se na daném místě nedaří.

Které rostliny nejsou vhodné?

Protože je Feng shui oslavou života a energie, měli byste se vyhnout všem mrtvým rostlinám. Tím myslíme, že byste doma neměli mít mrtvé a uschlé květiny, které mají to nejlepší za sebou, ale ani suché květiny. Pokud milujete řezané květiny, vyměňte je, když začnou uvadat.

Zdroj: Pixabay

Nepřehlédněte: Víte, jak na pěstování cuket? S našimi tipy to zvládnete levou zadní

Vyhýbat byste se měli také pichlavým rostlinám s tenkými a ostrými listy, dále pak kaktusům – ty tvoří bodavou energii. Pokud se kaktusů nechcete vzdát, dejte je před dům, kde budou fungovat jako symbolická ochrana. Pořizovat byste si neměli ani bonsaje, které jsou vytvářené uměle a brání se jim v jejich přirozeném růstu.

Které rostliny jsou vhodné?

Chybu nikdy neuděláte s rostlinami, které vypadají vesele a živě, samozřejmě ani s rostlinami, které mají zelené a kulaté listy, klidně i barevné květy. Pokud do svého interiéru začleníte zelené rostliny, nastolíte u sebe doma harmonii, klid a rovnováhu. Nebude chybět ani pozitivní energie. Tyto rostliny přitahují prach, redukují stres a špatné myšlenky. Ideální jsou kapradiny, fíkusy, bambusy, chryzantémy a visící rostliny.

Do obývacího pokoje se hodí větší zelené rostliny, v ložnici byste neměli mít rostliny, které slouží čistě pro okrasu. Naopak řezané rudé růže zde nic nezkazí – prospívají partnerským vztahům stejně jako čerstvé ovoce.

Květiny dejte na místa, kam se k nim dostane dostatečné množství světla, nikdy je však nedávejte na přímé slunce, protože by jim mohlo přímé slunce ublížit. Každá rostlina má jiné potřeby. Pokud chcete, aby váš interiér vypadal zajímavě, můžete zasadit do jednoho květináče víc druhů rostlin, ty si budou rozdělovat vlhkost vzájemně. 

Autorský text

Autor: Nikola Zatloukalová
zavřít reklamu