Jak vybrat jídelní a konferenční stůl

Stůl patří k základnímu vybavení domova každého z nás. Za základ lze považovat jídelní stůl, u něhož se můžete scházet nejen se svojí rodinou, ale i přáteli. Dalším je pak konferenční stolek v obývacím pokoji, který bychom měli vybírat nejen podle svého vkusu, ale i mnoha dalších faktorů. Dnes vám proto řekneme, jak vybrat jídelní i konferenční stůl.

Jak vybrat vhodný jídelní stůl

Základním prvkem každého jídelního koutu nebo jídelny by měl být dostatečně velký a kvalitní jídelní stůl. V současnosti se kuchyním dostává stále většího prostoru, takže by neměl být dostatečně velký stůl problém. Poté jej musíte sladit s kvalitními židlemi, případně přidáte pár dekorací. A dokonalá jídelna je na světě.

Čtěte také: Vzory, kam se podíváte. To je dům v eklektickém stylu

Zdroj: pexels.com

Dejte si pozor na velikost i tvar

Velikost stolu by se měla řídit velikostí místnosti, ale i počtem osob, které u něj budou stolovat. S ohledem na případné návštěvy volte stůl vždy o něco větší, než ve skutečnosti potřebujete. Minimálně rozměry stolu pro jednu osobu činí 60 × 40 cm, výška by měla být 75 centimetrů. Na trhu se setkáte se stoly, které jsou dodávány ve čtyřech základních tvarech. A to:

ČTVERCOVÝ STŮL: Je ideální pro jednu až dvě osoby. Ideální je rozměr 80 × 80 cm. Jde o ideální volbu do menších bytů či garsonky.

OBDÉLNÍKOVÝ STŮL: Jde o nejčastěji používaný typ jídelního stolu, který je vhodný téměř kamkoliv. Pokud má vaše rodina čtyři členy, volte rozměr alespoň 120 × 80 centimetrů. V případě, že máte dostatek místa, kupte klidně i větší.

OVÁLNÝ STŮL: Díky absenci hran se k němu usadí více osob, navíc jej oceníte v případě, že máte doma malé děti, které by se mohly zranit.

KULATÝ STŮL: Kulatý stůl vypadá nenápadně, na prostor je však dost náročný. Pro čtyři osoby kupujte stůl o průměru alespoň 100 centimetrů. U každé osoby navíc je však třeba přidat dalších alespoň 25 centimetrů navíc.

Jak vybrat vhodný konferenční stůl

Ačkoliv se může zdát výběr vhodného konferenčního stolku něčím jednoduchým, není tomu tak. Stolek by měl být vysoký jako pohovka, velikost závisí na vás. Co se týče materiálů, oblíbené je sklo, dřevo, ale i plast či kombinace těchto materiálů.

Nepřehlédněte: Byt, v němž má své místo i pudrově růžová barva

Zdroj: pexels.com

Materiál je důležitý

Dřevěný konferenční stolek udělá váš obývák útulnějším, o dřevo však musíte pravidelně pečovat. Lamino je cenově dostupným materiálem, který je hezký na pohled. Vybírat si můžete z různých barev, ale také dekorů. Pozor si však musíte dát na kvalitu – kupujte stůl s ABS hranami, aby se nezačaly odlamovat. Sklo se volí zejména v kombinaci se dřevem či kovem. Takový stůl se však lehce ušpiní. 

Zdroj: pexels.com

Autorský text

Autor: Nikola Zatloukalová
zavřít reklamu