Kupujete byt? Všímejte si těchto detailů

Kupování nového bytu je nejen radostnou událostí, ale především stresujícím okamžikem – nenechte se zlákat texty v inzerátech, které vychválí do nebes i byt, ve kterém by se bez nákladné rekonstrukce nedalo bydlet. Spousta problémů, zejména ve starších bytech, může být skryta. A jak jinak – realitní kancelář ani majitel bytu vám o nich neřeknou. Jakých detailů byste si měli při koupi bytu všímat?

Kupujete byt a chcete se vyhnout velkým investicím do něj hned poté, co jej koupíte? Pak věnujte dostatek pozornosti prohlídce bytu – pokud máte tu možnost, vezměte s sebou někoho, kdo stavbám rozumí. Spousta majitelů před prodeje byt upraví, aby vypadal lépe. Často jde však o kosmetické úpravy, které jen skryjí mnohem větší problémy. Pokud se jim chcete vyhnout, měli byste se podívat na drobnosti, které by vás měli varovat.

Čtěte také: Trápí vás zápach z odtoků? Známe řešení!

Popraskaný strop a křivá podlaha

Pokud si po vstupu do bytu všimnete trhlin a prasklin na omítce, musí vám být jasné, že se nevyhnete stěrkování celého bytu. Mnoho majitelů navíc vrství jednu výmalbu na druhou, proto není divu, když se začnou tyto vrstvy olupovat. Nepříjemným překvapením pak může být tapeta, která se pod těmito vrstvami bude nacházet. Součástí mnohých panelákových bytů je také křivá podlaha – plovoucí podlaha byla často pokládána na staré linoleum. Pro vás to znamená, že musíte odstranit plovoucí podlahu, strhnout linoleum a položit podlahu novou. Pozor si dejte i v případě, kdy má podlaha v pokoji tvar misky, nebo když je naopak vypouklá.

Zdroj: pexels.com

Plíseň, kam se podíváte

Plíseň v kuchyni či koupelně je v současnosti důvodem ke snížení ceny bytu. Vzhledem k tomu, že se ví, jak je pro lidské zdraví nebezpečná, by byl hřích prodávat byt za plnou cenu. Velmi často se jí můžete zbavit jen tak, že celou kuchyň nebo koupelnu zrekonstruujete – což jsou opravdu nemalé částky. Dobře si prohlédněte nejen stěny, ale i kuchyňské skříňky, které mohou být zevnitř plesnivé a vlhké.

Vlhkost stěn i nábytku

Dívejte se na stěny i nábytek, zda nenesou známky poškození vlhkostí. V bytě můžete najít také černou plíseň, která je často skryta pod výmalbou. Zkontrolujte okolí oken, kde dochází ke srážení vlhkosti, všímejte si i spodní části toalety. Nakonec si prohlédněte stropy, zda na nich nejsou známky zatékání.

Nepřehlédněte: Začínáte chovat domácího mazlíčka? Máme pro vás tipy

Byt až přehnaně voní?

Pokud vás po vstupu do bytu praští do nosu silný osvěžovač vzduchu, je možné, že se majitel snaží zamaskovat nepříjemné pachy. Pokud vstoupíte do domácnosti, která nepáchne, nebudete potřebovat používat silný a chemický osvěžovač vzduchu. Velmi často je na vině těžko řešitelný problém – například pach odtoků ve starších bytech.

Jak je na tom elektřina?

Tvrdí vám majitel bytu, že byla provedena rekonstrukce elektroinstalace, ale pojistková skříňka vypadá, jako by ji nainstalovali za dob Marie Terezie? Pak s velkou pravděpodobností k žádné rekonstrukci nedošlo. Nechte si rozsvítit všechna světla, vyzkoušejte všechny zásuvky. Problémy s elektřinou pro vás budou znamenat nákladnou rekonstrukci – a nutné vysekávání.

V poslední řadě požadujte, aby během prohlídky neběžela televize, ale ani rádio. Majitel bytu tak může maskovat hluk od sousedů nebo z ulice. Pokud vám prodejce brání podívat se na některá místa, s velkou pravděpodobností se snaží něco před vámi skrýt. Při takovém jednání se o byt ani nesnažte.

Autorský text

Autor: Nikola Zatloukalová
zavřít reklamu