Milujete víno? Dost možná máte doma i vlastní vinotéku? V tom případě zbývá už jen jediné – naučit se jej správně podávat tak, abyste ze sebe před svojí návštěvou (či jinde ve společnosti) neudělali burana. Protože i sebekvalitnější lahev nechutná dobře, když nevíte, při jaké teplotě víno skladovat nebo podávat.
Možná víte, jaké víno byste měli skladovat v lednici a jaké nikoliv. Víte už ale i to, při jaké teplotě byste dané víno měli podávat? Pokud ne, jste na správném místě. Dnes vám totiž řekneme, jak se vyhnout trapné chvilce, kdy červené víno podáte příliš teplé a bílé naopak studené. Ačkoliv totiž vychlazené víno v létě osvěží, nepotěší vaši chuť – a u příliš teplého vína chuť přebije alkohol.
Čtěte také: Přírodní materiál nebo jeho imitace? My vám to řekneme
Na skladování lahví vína je nejlepší používat sklep, případně vinotéku. Pokud však tuto možnost nemáte, můžete jej zchladit v lednici. Ale ne na příliš dlouhou dobu.
Bílé víno a teplota
U bílého vína platí, že ne každý druh lze servírovat při stejné teplotě. Například suchá bílá vína je ideální podávat při teplotě mezi 8 až 10 stupni Celsia. Plnější a polosuchá vína pak mohou mít o dva stupně víc. Co se týče jakostních bílých vín, je ideální je servírovat při teplotě 10 až 12 stupňů Celsia. V případě nižší teploty budou vína neharmonická a vonné látky v nich obsažené se nebudou moct dostatečně uvolnit.
Bílé víno nikdy nechlaďte pod 6°C. To znamená, že se vyhýbejte dlouhému chlazení v lednici i v mrazáku. Naopak jej nevystavujte ani teplotám nad 12°C, které vínu také neprospívají. V případě, kdy je víno příliš teplé, vystupuje do popředí alkohol, kdy se vám může víno zdát příliš silné a hořké.
Červené víno a teplota
Pokud dáváte přednost spíše červenému vínu, nikdy jej neskladujte při teplotě pod 12°C. Pokud tak uděláte, bude víno příliš uzavřené, na chuť pak nepříjemně kyselé. Servírovací teplota těžšího červeného vína by se měla pohybovat v rozmezí 16 až 19 stupňů Celsia.
Nepřehlédněte: Chcete dopřát i ptáčkům na zahradě? Řekneme vám, co jim můžete přichystat
Naopak u mladších červených vín si můžete dovolit i skladování při nižších teplotách. Pokud chcete dosáhnout toho, aby u vína vynikla jeho příjemná ovocná chuť – například Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké mladé víno, skladujte jej při teplotě mezi 13 až 16 stupni Celsia.
Víno se na stole zahřeje
Ve chvíli, kdy necháte lahev stát na stole, bude víno v lahvi, ale i skleničkách postupně teplat. I proto bílé víno podávejte o 21C předchlazené, nezapomeňte na stůl umístit také nádobu, která víno udrží při správné teplotě. To samé platí u červeného vína, které se podává při pokojové teplotě. Ta by měla být mezi 16 až 18 stupni – proto je třeba, obzvlášť v létě, kdy je venku tepleji, víno chladit.