Pro skladování a uchovávání potravin v našich domácnostech platí hned několik pravidel, která není radno podceňovat. Pokud se jimi budeme řídit, bude nám odměnou nejen zachovalá chuť a aroma potravin, které se při špatném skladování mohou vypařit pryč, ale také zachování samotné kvality těchto potravin. I proto se dnes podíváme na nejčastější chyby při skladování potravin.
Nejčastější chyby při skladování potravin
Mezi nejčastější chyby při skladování potravin můžeme určitě řadit špatné dodržování, co se teplotních podmínek potravin týče. Dokonce i odchylka o jednom až dvou stupních Celsia může znehodnotit některé z potravin. Nemluvě o častém překračování data maximální trvanlivosti v mrazničce. Nebo o skladování potravin v lednici – avšak těch, které tam nepatří.
Čtěte také: Světlý a útulný. Přesně takový je tento interiér v přírodních barvách
Každá potravina má jiné podmínky skladování
U každé potraviny si předem zjistěte, při jaké teplotě a jakým způsobem by se měla skladovat. Nikdy nedávejte na svůj vlastní názor a raději se držte pokynů od výrobce. Právě teplota prostoru, jeho vlhkost, ale dokonce i množství světla mají velký vliv na kvalitu potravin – a tím pádem i na vaše zdraví. I malá odchylka v teplotě může celou potravinu rychle znehodnotit. Potraviny, které patří do lednice, skladujte tam. Potraviny, kterým bude dobře na polici, skladujte na ní. Brambory můžete skladovat ve sklepě. U sklepa si však dejte pozor na to, aby zde teplota nepřesáhla maximálně 5°C.
Jídlo uchováváme v původních obalech
Suché potraviny, které spotřebujete během krátké doby, můžete nechat i v původních obalech. Pokud se však nejedná o krátkodobé skladování, obyčejný pytlík nebo původní obal stačit nebudou. Nejen že bude potravina ohrožena plísněmi, ale také výskytem nejrůznějších škůdců. A věřte nám, že červy ani myši ve své kuchyni nechcete. Pokud budete potraviny skladovat v igelitu, zapaří se, nebudou moct dýchat. Na dlouhodobé skladování potravin jsou vhodné skleněné nádoby s uzávěrem. Zajistí potravinám dostatečnou ochranu.
Nepřehlédněte: Dokonalá koupelna aneb jak na úložné prostory
I mražené potraviny mají maximální trvanlivost
Ani potravina skladovaná v mrazničce nemá nekonečnou trvanlivost. U zmrazeného masa bychom neměli překračovat lhůtu mezi 2 až 4 měsíci, vařené jídlo bychom měli spotřebovat do jednoho roku. Ovoce se zeleninou vydrží také kolem tři čtvrtě až jednoho roku. Skladování potravin v mrazničce jejich trvanlivost určitě prodlouží, neudělá ji však nekonečnou. I proto bychom měli potraviny při mrazení označit datem, kdy byla potravina do mrazáku vložena. Tak se nestane, že nebudete mít přehled v tom, co je ještě bezpečné jíst – a co nikoliv.
Syrové maso na talíř nepatří
Maso nikdy neskladujte v lednici na talíři. Vždy jej dejte do uzavíratelné nádoby. V opačném případě se bakterie tvořené v syrovém mase přenesou i na další potraviny z lednice, které tímto způsobem kontaminují. Bakterií se sice zbavíte vařením masa, ale ne každou potravinu budete tepelně upravovat. Pokud chcete, aby maso v lednici vydrželo 2 až 3 dny, zalijte jej olejem a dejte do nádoby.
Nejčastější chyby při skladování potravin? Vše dáváme do lednice
Někdy dáme do lednice i to, co tam původně nepatří. Myslíme si, že tím prodloužíme trvanlivost čehokoliv. To však není pravda. Obzvlášť často se mýlíme při skladování ovoce a zeleniny. Některé druhy do lednice nepatří – ztratí svoji chuť, strukturu, ale i aroma. Například rajčata do lednice nepatří určitě – stanou se moučnými, navíc nedozrají. Ani brambory, banány a hroznové víno nepatří do lednice.
Autorský text | foto: pixabay.com