Využijte prostor v kuchyni na maximum

Čeká vás zařizování nové kuchyně? Pak jistě chcete vytvořit prostor, v němž se budete cítit dobře a příjemně. Současně pro vás musí být příprava jídla v na takovém místě nanejvýš praktická. I proto vám poradíme, jak využít prostor v kuchyni na maximum.

V současnosti jsou velmi oblíbené otevřené dispozice domů a bytů – kuchyň se tak často stává plnohodnotnou součástí obytného prostoru. To znamená, že musí být jak hezká na pohled, tak i praktická. Tomuto faktu byste měli přizpůsobit nejen barevnost kuchyně, ale především její uspořádání. Tak, abyste si mohli při vaření klidně i popovídat se svými hosty sedícími za barovým pultem. Na kuchyň musí logicky navazovat jídelní část, dále pak obývací pokoj.

Čtěte také: Provoňte si domov přírodními osvěžovači vzduchu!

Zdroj: pixabay.com

Vsaďte si na kvalitu materiálu

Centrem takže kuchyně je kuchyňská linka. U ní musíte promyslet rozmístění tří hlavních zón (míst, kde budete vařit, mýt nádobí a připravovat pokrmy), ale i praktické řešení jednotlivých prvků zařízení. Jestliže budete mít kuchyň vyrobenou na míru, bude vašemu prostoru přizpůsobena na maximum. To však neznamená, že vám standardizované kuchyně nemohou nabídnout jistou dávku variability. U kuchyně se snažte investovat do kvalitních a odolných materiálů – odměnou vám bude dlouhá životnost vaší kuchyně a její bezproblémové používání.

Jak na spodní skříňky?

Základem každé kuchyně jsou dobře zorganizované a snadno přístupné odkládací prostory – ve spodní části linky jsou to například zásuvky, v nichž budete mít lepší přehled než u skříněk s policemi. Pozornost věnujte také hůře dostupným místům, jako jsou kouty linky a horní skříňky. Jestliže nemáte komoru na skladování potravin, neměla by vám v kuchyni chybět ani potravinová skříň, ideálně s výsuvnými policemi.

Zdroj: pxhere.com

Nezapomínejte na drobnosti, které mají velký vliv

  • Výška soklu by měla být mezi 5 až 10 centimetry. Zbytečně jej nezvyšujte, přijdete o úložný prostor.
  • Rohové části linky promýšlejte do detailu. Otevírání musí být jednoduché a musí zpřístupnit celý prostor v koutě, vyhněte se záslepkám.
  • Prostor pod dřezem využijte k umístění odpadkových košů – pokud budete odpad třídit, budete potřebovat víc nádob.
  • V kuchyni musíte mít centrální, hlavní osvětlení. Protože si ale při vaření budete stínit vlastním tělem, je třeba osvětlit také pracovní plochu – a to ve formě světel zabudovaných v horních kuchyňských skříňkách.
  • Místo klasických spodních skříněk zvolte zásuvky. U skříněk s policemi byste si museli kleknout a přendat vše v nich uložené. Pokud budete mít zásuvky, jejich obsah bude nejen viditelný, ale také dobře přístupný.

Nepřehlédněte: Jak vybrat interiérové dveře?

A co lednice?

Ačkoliv je v současnosti většina spotřebičů zabudovaných v kuchyňské lince, můžete sáhnout i po samostatně stojících typech – například u chladničky se toto řešení může vyplatit díky zajímavému designu, který může kuchyni dodat na atraktivitě. Například americká chladnička je hlubší i širší než klasická. Hloubka klasické samostatně stojící chladničky je kolem 60 centimetrů, což je také hloubka běžné kuchyňské linky. Americký chladnička pracuje s hloubkou kolem 72 centimetrů.

Autorský text

Autor: Nikola Zatloukalová
zavřít reklamu