Čeká vás zařizování nové kuchyně? Pak jistě chcete vytvořit prostor, v němž se budete cítit dobře a příjemně. Současně pro vás musí být příprava jídla v na takovém místě nanejvýš praktická. I proto vám poradíme, jak využít prostor v kuchyni na maximum.
V současnosti jsou velmi oblíbené otevřené dispozice domů a bytů – kuchyň se tak často stává plnohodnotnou součástí obytného prostoru. To znamená, že musí být jak hezká na pohled, tak i praktická. Tomuto faktu byste měli přizpůsobit nejen barevnost kuchyně, ale především její uspořádání. Tak, abyste si mohli při vaření klidně i popovídat se svými hosty sedícími za barovým pultem. Na kuchyň musí logicky navazovat jídelní část, dále pak obývací pokoj.
Čtěte také: Provoňte si domov přírodními osvěžovači vzduchu!
Vsaďte si na kvalitu materiálu
Centrem takže kuchyně je kuchyňská linka. U ní musíte promyslet rozmístění tří hlavních zón (míst, kde budete vařit, mýt nádobí a připravovat pokrmy), ale i praktické řešení jednotlivých prvků zařízení. Jestliže budete mít kuchyň vyrobenou na míru, bude vašemu prostoru přizpůsobena na maximum. To však neznamená, že vám standardizované kuchyně nemohou nabídnout jistou dávku variability. U kuchyně se snažte investovat do kvalitních a odolných materiálů – odměnou vám bude dlouhá životnost vaší kuchyně a její bezproblémové používání.
Jak na spodní skříňky?
Základem každé kuchyně jsou dobře zorganizované a snadno přístupné odkládací prostory – ve spodní části linky jsou to například zásuvky, v nichž budete mít lepší přehled než u skříněk s policemi. Pozornost věnujte také hůře dostupným místům, jako jsou kouty linky a horní skříňky. Jestliže nemáte komoru na skladování potravin, neměla by vám v kuchyni chybět ani potravinová skříň, ideálně s výsuvnými policemi.
Nezapomínejte na drobnosti, které mají velký vliv
- Výška soklu by měla být mezi 5 až 10 centimetry. Zbytečně jej nezvyšujte, přijdete o úložný prostor.
- Rohové části linky promýšlejte do detailu. Otevírání musí být jednoduché a musí zpřístupnit celý prostor v koutě, vyhněte se záslepkám.
- Prostor pod dřezem využijte k umístění odpadkových košů – pokud budete odpad třídit, budete potřebovat víc nádob.
- V kuchyni musíte mít centrální, hlavní osvětlení. Protože si ale při vaření budete stínit vlastním tělem, je třeba osvětlit také pracovní plochu – a to ve formě světel zabudovaných v horních kuchyňských skříňkách.
- Místo klasických spodních skříněk zvolte zásuvky. U skříněk s policemi byste si museli kleknout a přendat vše v nich uložené. Pokud budete mít zásuvky, jejich obsah bude nejen viditelný, ale také dobře přístupný.
Nepřehlédněte: Jak vybrat interiérové dveře?
A co lednice?
Ačkoliv je v současnosti většina spotřebičů zabudovaných v kuchyňské lince, můžete sáhnout i po samostatně stojících typech – například u chladničky se toto řešení může vyplatit díky zajímavému designu, který může kuchyni dodat na atraktivitě. Například americká chladnička je hlubší i širší než klasická. Hloubka klasické samostatně stojící chladničky je kolem 60 centimetrů, což je také hloubka běžné kuchyňské linky. Americký chladnička pracuje s hloubkou kolem 72 centimetrů.
Autorský text