Jak v kuchyni zužitkovat bezinky?

Mezi širokou veřejností je bezpochyby nejznámějším bezovým produktem bezinková limonáda. Tato rostlina však v kuchyni nalezne daleko více využití, a to ačkoliv je v syrové podobě jedovatá. Připravit z bobulek si můžete čaj, kompot nebo marmeládu. Jaké benefity člověku bezinky nabízejí a jak na správné dávkování?

V hlavní roli: bez černý

Bez černý je větší keř s podlouhlými listy, který se od května pyšní drobnými bílými kvítky. Právě z těch následně vyrůstají bobulky přezdívané jako bezinky. V kuchyni se však dají zužitkovat nejen bezinky, uplatnění se najde i pro listy a květy. 

Zdroj: Pixay

Čtěte také: Kolíčky nejsou jen na věšení prádla. Kde všude se dají využít?

Za domovinu tato rostlina považuje Evropu a v České republice je opravdu hojně rozšířená. Naleznete ji především na okrajích lesa nebo podél cest. Plody jsou plné vitamínů, a to především skupiny B. Kromě toho bezinky obsahují značné procento cukru a kyseliny jablečné. 

Účinky bezinek na lidský organismus

Bezinkový čaj je vhodný při teplotě, jelikož se zaslouží o její snížení. Navíc zvyšuje pocení, a tak vám pomůže dostat ven z těla všechny škodliviny. Kromě vylučování potu se bez zasluhuje i o vylučování vody z těla, proto je doporučován při nemocech s ledvinami. V neposlední řadě je bez černý schopen pročistit ledviny a krev. 

Pomáhá i proti bolestem a celkově je zdravotní využití bezu značně obsáhlé. My se však nyní přesuneme k tomu, co si z této zázračné rostliny můžete připravit.

Bezinkový čaj proti nemocem a bolestem

Tou nejméně náročnou variantou, jak bezinky zužitkovat, je bezinkový čaj. K tomu, abyste ho získali, budete potřebovat usušené plody bezu. Využít se dají i čerstvé, avšak nemají tak vysoké množství účinných látek jako v sušené podobě. Ideálně dvě lžičky bezinek zalijte vroucí vodou, nechejte pár minut vylouhovat a následně čaj vypijte. 

Zdroj: Pixabay

Nepřehlédněte: Co dělat, když si váš čtyřnohý miláček zlomí prst?

Nepřelévejte plody příliš horkou vodou, ta by opět snížila množství účinných látek. Při obtížích je vhodné čaj popíjet dvakrát až třikrát denně. Bezinkový čaj je skvělým lékem proti zánětem nervů. Pokud vás trápí bolesti v krku, raději si místo čaje připravte kloktadlo, postup je víceméně stejný, akorát vodu nahraďte jablečným octem. Vylouhované plody vymačkejte, přeceďte a vzniklé kloktadlo používejte několikrát denně pro zmírnění nepříjemných bolestí.

Bezinková šťáva

Recept na bezinkovou šťávu je už o něco komplikovanější, co bude potřeba udělat? Bezinky posypejte špetkou soli a rozvařte. Následně je prožeňte sítkem a do vzniklé šťávy přidejte pro dochucení cukr, med, nebo stévii, záleží pouze na vašich preferencích. Poté sirup ještě chvíli převařte a v této chvíli již můžete podávat. Doporučujeme bezinkový sirup zředit perlivou vodou, přidat snítek máty, pár kostek ledu a vychutnat si tak osvěžující chuť bezinkové limonády.

Bezinková marmeláda

Opět začněte tak, že bezinky posypete trochou soli, poté plody vařte přibližně hodinu na slabém plamenu. Občas je dobré bezinky promíchat, aby nedošlo k připálení. Pro zlepšení chuti je znovu možné přidat cukr nebo jakékoliv jiné ingredience. V poslední fázi sundejte hrnec z plotny a bezinky důkladně rozmixujte. Nyní už je bezinková marmeláda hotová a připravená na přesun do čisté sklenice.

Bezinkový kompot

Pro zhotovení výtečného bezinkového kompotu do hrnce kromě bezinek přidejte i jiné ovoce. Poté přilijte trochu vody, přisypte špetku soli, pro zlepšení chuti vhoďte i skořici s hřebíčkem a na mírném plamenu vařte cca 10 minut. Kompot si můžete vychutnat buď hned, nebo ho uschovat do zásoby.

Konzumace bezinek se nemusíte obávat, jedovaté jsou pouze syrové pecičky, které se v plodech nacházejí.

Autor: Nikola Zatloukalová
zavřít reklamu