Každá barva má svoji roli. Víte, jak na vás působí ty, které máte doma?

Jak už všichni víme, každá barva působí na člověka jiným způsobem. Některé nás uklidňují, jiné působí intimně a jiné jsou až agresivní či melancholické. Barvy hrají velkou roli jak v oblékání, stravování, tak i v našem domově. Člověk, který má rád klid a útulno, si určitě neudělá obývák v zářivých neonových barvách. Nyní si řekneme, jak která barva působí a také pro vás máme tip na jednu blyštivou ozdobu do okna.

Efekty barev a to, jak je vnímáme, hraje v našem životě nemalou roli. Barvy mění naše vnímání, náladu a pocity. Věděli to už starověké civilizace – jako třeba Egypťané a Číňané. Tyto civilizace používaly barvy k léčebným účelům. V souvislosti s barvami je spjato i světlo, které se používá jako léčebná metoda i v dnešní době. Ale nyní již k barvám samotným.

Čtěte také: Vypěstujte si doma melouny. Poradíme vám, jak na to

Bílá

Bílá barva je synonymem čistoty a nevinnosti. V interiéru nám dodá pocit prostornosti, jelikož opticky zvětšuje. Zároveň jde o barvu čistoty (doslova) a sterility (proto se obvykle objevuje v nemocnicích), často může působit neosobně. To lze však změnit se správně zvolenými doplňky nebo barevnějším nábytkem.

Zdroj: Pixabay

Černá

Černá barva pohlcuje všechny ostatní barvy okolo nás. Ačkoliv může působit smutně, nebezpečně a mírně řečeno tragicky (vždyť i smrtka je černá). Tím navazujeme na to, že je černá barvou zla. Vrahové ve filmech, upíři, čarodějnice. Na druhou stranu je černá barva barvou, kterou lze v oblékání dokonale kombinovat a také zeštíhluje. V interiéru je lepší ji volit raději na nábytek a dekorace než na stěny. A když už, tak na nějakou tapetu.

Modrá

Ačkoliv se modrá označuje za barvu pro muže, je to oblíbená barva i mnoha žen. V mysli člověka navozuje pocit klidu, vyrovnanosti, občas i mírného chladu. Podle odstínu může modrá působí příjemně, ale také nevyrovnaně, lhostejně. Jinak jde o barvu produktivní, takže je fajn ji mít ve svém pracovním prostředí. Do kuchyně ji raději nedávejte, jelikož může snižovat chuť k jídlu.

Nepřehlédněte: Co odstranit z vaší ložnice, pokud se chcete dobře vyspat?

Červená

Červenou barvu lze zařadit do spektra teplých barev. Jde o velice vášnivou a na emoce působící barvu. Tato barva se označuje za barvu tepla, lásky, chtíče a vášně. Jde o barvu velmi extrémní, mnohdy až o barvu agrese. Ale jako barva na jedné stěně nebo třeba červená sedačka? Proč ne!

Zdroj: Pexels

Zelená

Zelená barva je barvou přírody a lze ji použít jak v chladném prostředí, tak i aby působila tepleji. To záleží na odstínu. Zelená barva je barvou štěstí , čtyřlístek, zdraví a taky žárlivosti. Jde taky o barvu plodnosti. Například hráškově zelená je na stěny ideální. V posledních letech je také oblíbená barva mintová, která je krásná do dětského pokoje.

Žlutá

Žlutá je barvou radosti a tepla (slunce). Vzhledem ke svojí zářivosti je ale docela namáhavá pro náš zrak. Kromě pozitivních pocitů v nás může probudit pocit flustrace a nespokojenosti. Je ale jistě, že žlutá barva přitahuje pozornost. Proto je lepší volit její světlejší odstíny.

Fialová

Fialová barva je barvou vznešenosti a bohatství. Proto se nejspíš označuje za barvu královskou. Jde o barvu nadpřirozenosti a spirituality.

Růžová 

A jako poslední je zde růžová barva, která jak je známo, je barvou lásky, vztahů a partnerství.

Zdroj: Pexels

DIY: Dekorace ze starých CD na okno

Na tuto dekoraci budeme potřebovat:

  • Stará CD – pokud možno, tak nepopsané
  • Barvy
  • Štětec
  • Vrtačku
  • Vlasec nebo provázek

Postup:

  1. Vezmeme si stará CD a pokud mají popsanou stranu, tak ji natřeme barvou. Jinak CD necháme tak, jak jsou, a do každého vyvrtáme u vrchního okraje dírku.
  2. CD začneme navlékat na vlasec tak, aby nám držely hezky pod sebou. Jejich klouzání zabrání například uzlík nebo přivázaný korálek.

Autorský text

Autor: Nikola Zatloukalová
zavřít reklamu